Wist je dat je hond zindelijk maken eigenlijk helemaal zo moeilijk niet is? Wist je dat het wel heel veel tijd van je vraagt? En wist je ook dat zindelijk maken prima gaat met enkel positieve training? Lees hieronder verder hoe je je hond snel en makkelijk zindelijk kunt maken.

Overdag

De zindelijkheidstraining overdag is eigenlijk heel eenvoudig. Ga vaak met je pup naar buiten en als hij buiten een plasje heeft gedaan prijs je hem de hemel in met aandacht en traktaties. Doet hij binnen zijn behoefte, dan negeer je dit en geef je hier uiteraard geen beloning voor. Dat is eigenlijk alles dat je hoeft te doen om je hond zindelijk te maken. Je pup zal snel doorkrijgen dat als hij buiten iets doet, hij daar een beloning voor krijgt en dat dit binnen niet het geval is en dat is precies het gedrag dat je wilt trainen.

Eerste weken

Ga vaak naar buiten zodat je, zeker in de eerste weken, meer kans hebt dat je pup buiten plast in plaats van binnen. En met vaak, bedoelen we vaak! Vóór een slaapje, na een slaapje, vóór z’n eten, na z’n eten, vóór het spelen, na het spelen. Voor en na al deze momenten neem je je pup even mee naar buiten en geef je hem de kans om zijn behoefte te doen. Dat hoeft niet lang te zijn maar wel vaak. Zodra je pup de link gelegd heeft, zal hij steeds eerder buiten zijn behoefte doen.

Mocht je pup binnen plassen (of poepen), probeer dit dan te negeren. Dat wil zeggen, je zegt geen “foei” en ook niet “goed zo”. 😉 Opruimen doe je uiteraard zo snel mogelijk maar bij voorkeur zonder dat je pup dit ziet want daarmee geef je hem aandacht voor wat er net is gebeurd. Voor het opruimen hebben we hier de juiste uitleg voor je verzameld: Hoe ruim ik de ongelukjes van mijn hond op? en Ongelukje op je kleed, Biotex!

Wat je niet moet doen bij een ongelukje in huis, is je hond straffen. Dit maakt je hond angstig en nerveus waardoor er meer ongelukjes kunnen gebeuren en het is helemaal niet nodig je hond hiervoor te straffen (hij weet per slot van rekening ook niet wat hij heeft fout gedaan). Ook je pup met zijn neus in of bij zijn plasje duwen en zeggen dat dat niet mag, zal er niet voor zorgen dat je pup ineens snapt wat er aan de hand is. Uit meerdere onderzoeken is zelfs gebleken dat “nee” of “foei” roepen of andere negatieve uitingen minder goed werken dan enkel een positieve benadering. Of het echt sneller werkt durven we niet te zeggen maar onze ervaring is in elk geval dat het prima werkt en ook zeker niet trager bij het zindelijk maken van je pup. En met die kennis lijkt de keuze snel gemaakt hoe je je pup het beste zindelijk kunt maken.

‘s Nachts

Een pup ‘s nachts zindelijk maken zal ook wat tijd kosten. Weet dat een pup zijn plasje maximaal 2 tot 3 uur kan ophouden. En op kunnen houden is dan nog royaal uitgedrukt. De sluitspier van je pup werkt nog niet optimaal en ook de blaas is nog erg klein. ‘s Nachts zul je er in het begin dus ook nog vaak uitmoeten. Wel is het zo dat de stofwisseling van je pup ‘s Nachts ook aanzienlijk vertraagt, hierdoor kan je pup dus langer zonder naar buiten te hoeven. Dit heeft echter puur met de stofwisseling te maken. Verwacht niet van je pup dat hij dit ook overdag kan volhouden.

Start de nachten door ook om de 2-3 uur even met je pup naar buiten te gaan. Kijk hoe dit gaat en probeer de tijd steeds langer te maken. Zo kom je er snel achter hoe lang je pup ‘s nachts kan doorslapen zonder naar buiten te hoeven. Heb je een goed ritme gevonden, probeer dan na een of twee weken weer even uit of je de tijd alweer wat kunt rekken. Een pup zou al redelijk snel zo’n 6 uur in de nacht moeten kunnen doorslapen zonden naar buiten te hoeven.

Bench

Gebruik voor de nachten bij voorkeur een bench. Een hond vind het niet prettig om in zijn eigen behoefte te liggen en zal dus niet snel geneigd zijn iets te doen in zijn eigen slaapruimte. De slaapruimte moet dan wel niet te groot zijn, zodat hij er eventueel een eindje naast kan liggen. Dat is ook de reden waarom je hiervoor het beste een bench kunt gebruiken. Zorg er dus voor dat de bench niet te ruim is (Er zijn benches te koop met een verplaatsbare tussenwand. Deze kun je dan ruimer maken als je pup gaat groeien en hoef je niet meteen een grotere bench te kopen). Je kunt zo ook makkelijk controleren of je pup alsnog een plasje heeft gedaan in de bench.

Er zijn benches te koop met een verplaatsbare tussenwand. Deze kun je dan ruimer maken als je pup gaat groeien en hoef je niet meteen een grotere bench te kopen.

Drinken doen we als laatste 2 uur voordat je naar bed gaat. Dit zorgt er ook voor dat de stofwisseling in de nacht wordt geremd. Sta je in de nacht op om hem uit te laten, ook dan geef je nog geen water. Pas als je in de ochtend opstaat en zijn slaaptijd voorbij is, geef je heb weer vers water door de rest van de dag.

Hoe lang duurt het voor je pup zindelijk is?

Na een week of 4 trainen (soms korter, soms langer), zal je pup al door het grootste deel van de nacht doorslapen en zul je overdag al redelijk goed merken aan je pup wanneer hij uit moet. Met een beetje geluk zijn de ongelukjes al tot een minimum te beperken. Echt zindelijk zal je pup pas zijn rond een maand of 6. Dan pas is zijn blaas voldoende gegroeid en heeft hij voldoende controle over zijn sluitspier, zodat je mag gaan verlangen dat hij zelf zijn behoefte probeert op te houden. Tot die tijd zijn ongelukjes dus te verwachten, zonder dat dit de schuld is van je viervoeter.

Ongelukjes

Zeker in deze vroege maanden kan je pup ook om allerlei redenen zijn plasje laten lopen. Dat kan zijn als hij enthousiast is, angstig, onderdanig of als hij iets spannend vindt. Ook dit gaat op ten duur over. Bedenk dat zindelijkheidstraining grotendeels van jezelf afhangt. Heb geduld, ben consequent en blijf vriendelijk en opgewekt naar je hond (ook al is het midden in de nacht 😉 ).

Samenvatting

Zindelijk maken van je pup is niet moeilijk maar vereist wel het nodige doorzettingsvermogen, consequent zijn en kalm en vriendelijk blijven. Ga vaak met je hond naar buiten en beloon uitbundig bij een plasje of poepje. Wordt er binnen geplast, zeg dan niets en ruim het gewoon op (bij voorkeur zonder dat je pup dit ziet). Blijf opgewekt en houd vol.