Alternatief voor dure schoonmaakmiddelen

Tijdens het zindelijk maken van je pup zijn ongelukjes onvermijdelijk. Maar hoe krijg je die vlekken uit je peperdure kleed of vloerbedekking? En wat als je pup telkens weer op dezelfde plaatst zijn behoefte doet? Geen dure reinigingsmiddelen of anti-urine sprays uit de dierenwinkel. Biotex schiet te hulp.

Dit artikel gaat niet over het zindelijk maken van je pup. Deze informatie kun je hier vinden: Je hond zindelijk maken.

Waarom plast mijn pup steeds op dezelfde plek?

Als je pup (of een van je andere huisdieren) op een plek geplast heeft, ruikt deze plek heel aantrekkelijk voor een hond om nogmaals zijn behoefte te doen. Of het nu gaat om zijn territorium af te bakenen of een andere reden, het plekje zal snel populair worden. Let maar op als je gaat wandelen met je hond, hij/zij (mannetjes meer) zal bijna altijd plassen op een plek waar al een hondje (of ander dier) geplast heeft.

Maar ik heb de plek heel goed schoongemaakt

Of je de plek nu hebt schoongemaakt met een reinigingsmiddel of er parfum op hebt gespoten, je hond zal het geurtje en de plek direct herkennen. En ja, ook de schoonmaakwonders onder ons, krijgen de plek niet goed genoeg gereinigd zodat je pup deze niet meer ruikt. De truc is enzymen! Er blijven namelijk altijd stofjes achter die de geur blijven verspreiden. Deze geur krijg je alleen weg als je al deze stofjes helemaal weet te verwijderen. Enzymen breken biologisch materiaal af in vlekken en daarmee dus ook al die stofjes die de geur verspreiden.

Reinigen met enzymen

Nu we weten wat we nodig hebben om de vlekken van ontlasting aan te pakken, is de vraag natuurlijk, hoe kom ik aan deze enzymen? Enzymen worden gebruikt in diverse reinigingsproducten. Je kunt ze vinden in de dierenwinkel. Ze hebben speciale producten om de urinegeur te verwijderen: CSI Urine, Beaphar Geurweg, Greenfields Vlekverwijderingsspray, etc.

Biotex voorwas, poeder, blauw

Dat is goed nieuws, er is dus een schoonmaakmiddel dat wel alle stofjes die de geur verspreiden kan verwijderen. Het slechte nieuws is dan ook meteen de prijs. Deze producten vragen wel heel veel geld voor iets wat in feite niet veel meer is dan een schoonmaakproduct op basis van enzymen met een beetje parfum. Het kan echter ook goedkoper. Iedereen heeft wel eens gehoord van Biotex, het wasmiddel voor vlekken en dergelijke. En het mooie hiervan, Biotex werkt ook met enzymen en is ook bedoeld voor het verwijderen van vlekken.

Getest

We hebben het voor je getest en bij ons werkte het geweldig. Biotex verwijdert de vlek uit het kleed, en onze “proef”-pup (die altijd terugkeerde naar het plaatst delict), heeft niet meer geprobeerd op dezelfde plek een plasje te doen (wel ergens anders natuurlijk 🙂 ).

Hoe gebruiken?

Van Biotex heb je verschillende producten. Wij hebben het hier over de blauwe verpakkingen met poeder. Zo ga je te werk:

  1. Verwijder eerst de urine/ontlasting/braaksel (nummertje 1, 2 of 3 😉 ). Je kunt hiervoor deze instructies gebruiken: Hoe ruim ik de ongelukjes van mijn hond op?
  2. Los wat Biotex op in warm water
  3. Maak een borstel of doekje redelijk nat met het Biotex-sopje en wrijf de plek goed in
  4. Herhaal dit enkele keren en neem ook een centimeter of 30 mee rondom de plek/vlek
  5. Laat opdrogen (zet er eventueel wat overheen voor als je pup eraan wil likken (wel iets wat ventileert, zoals een wasmand of boodschappenkratje)
  6. Even goed uitzuigen (bij voorkeur met een draaiende borstel)
  7. Herhaal dit de dag erna nog een keertje zodat je zeker weet dat je alles hebt verwijderd
  8. Je hond zal wel nog wat snuffelen aan de plek maar dat is de geur van de Biotex. Hij zal hier niet snel meer zijn behoefte doen

Conclusie

Vlekken verwijderen hoeft niet altijd met een dure oplossing. Soms is het goed om gewoon even stil te staan bij wat voor een soort vlek het is of wat het probleem is en een oplossing te zoeken in het “normale” assortiment. Naast Biotex zijn er vast ook andere producten die op basis van enzymen vlekken kunnen verwijderen. Wij hebben Biotex voor je getest en zijn zeer tevreden over het resultaat. Probeer het natuurlijk wel altijd even uit op een stukje waar het niet zo opvalt, voordat je je €10.000 dure Perzische tapijt onherstelbaar beschadigd.

Samenvatting

Als je je pup zindelijk probeert te maken en ongelukjes steeds op dezelfde plek gebeuren, hangen er waarschijnlijk geurtjes waardoor je pup denkt dat dit een prima plekje is om nog eens te plassen. Om echt alle geurtjes te verwijderen uit textiel zul je gebruik moeten maken van een reinigingsmiddel met enzymen. Hiervoor hoef je geen duur middel uit de dierenwinkel te gebruiken maar kun je gewoon een sopje van Biotex maken (blauwe poeder verpakking). Even goed in laten trekken, opdrogen, uitzuigen en weg zijn de geurtjes.