Zo voorkom je vlekken

Een ongelukje kan altijd gebeuren. Of het nu is tijdens de zindelijkheidstraining of vanwege enthousiasme of ziekte. Opruimen, vlekken en stank maken de taak vervelend en tijdrovend. Met een goede aanpak, is het echter zo gebeurd en hoef je je ook geen zorgen meer te maken over vlekken.

Classificatie

Om maar meteen met het meest onsmakelijke te beginnen, hebben we het hier over 3 soorten “ongelukjes”: plasjes, poepjes en uitgespuugd eten (nr. 1, 2 en 3 😉 ). Met de juiste middelen zijn ze alledrie zo opgeruimd. Dus laten we snel starten.

Plasjes

Plasjes ruim je eenvoudig op met keukenrol, een doekje of een badstof handdoek. Op een gladde vloer hoeven we je dit niet uit te leggen natuurlijk, keukenrol of doekje erop, opruimen, sopje erover en klaar. Op stof of vloerbedekking gaat dit wat lastiger, hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je dit kunt opruimen zonder de vlek groter te maken.

  1. Verwijder eerst de grootste hoeveelheid vocht door er keukenrol of een badstof handdoek op te drukken. Ga niet wrijven, hiermee maak je de vlek groter en moeilijker te verwijderen!
  2. Plaatst opnieuw een dikke laag keukenrol (gevouwen, geen prop) of gevouwen badstof handdoek op de plek en pas flink wat druk toe. Dit heeft enige tijd nog dus het makkelijkst is om er iets zwaars op te leggen. Afhankelijk van de grootte van de vlek (en je hondje) kun je een deurstopper gebruiken, een stapel boeken (niet op de keukenrol natuurlijk), een bloempot of ga er zelf op staan.
  3. Wacht een minuutje of 10 en verwijder de keukenrol of handdoek.
  4. Is deze nog erg vochtig, herhaal dan bovenstaande totdat er bijna geen vocht meer wordt opgenomen. Een badstof handdoek werkt het beste maar met keukenrol gaat het ook.
  5. Verwijder de resterende vlek met een sopje. Hiervoor kun je groene zeep gebruiken of bijvoorbeeld Biotex. Test wel altijd eerst even op een stukje stof/kleed waar het niet zichtbaar is of het sopje geen nieuwe vlekken veroorzaakt. Onze aanbeveling is Biotex, lees hier hoe je dit gebruikt en waarom wij dit adviseren: Ongelukje op je kleed, Biotex!

Poepjes en uitgespuugd eten

Afhankelijk van hoe vochtig dit is, ruim je eerste de redelijk vaste stukken op. Dit kan met keukenrol maar gaat nog makkelijker met een blik en veger. Onze tip: Gebruik een blik en veger met een rubberen borstel. Deze werken ook goed voor vocht op een gladden vloer en zijn daarna makkelijk schoon te spoelen onder de kraan.

Gebruik een blik en veger met rubberen borstel. Deze zijn gemakkelijk schoon te spoelen onder de kraan.

Nadat je de vaste stukken hebt verwijderd, ga je op dezelfde manier te werk als het opruimen van plasjes, zoals hierboven beschreven.

Samenvatting

Plasjes en poepjes opruimen hoeft niet moeilijk en frustrerend te zijn. Belangrijk is dat je vlekken niet groter maakt door te gaan wrijven. Gebruik enkel keukenrol of een badstof handdoek en druk om de vloeistof op te ruimen. Daarna kun je met het juiste reinigingsmiddel de vlek verder verwijderen.