Aan de lijn trekken is een van de meest voorkomende problemen waar hondenbaasjes mee worstelen. Maar hoe kun je dit afleren of beter, hoe voorkom je dat je het aanleert. Hier leggen we één van de oefeningen uit welke bijdragen aan het trekgedrag te verminderen bij jouw hond.

Als je je hond zijn gang laat gaan, zal hij al in een vroeg stadium gaan leren dat trekken aan de lijn wordt beloond. Niet dat er een snoepje of “goed zo” tegenover staat, maar je hond bereikt meestal wel zijn doel door er naartoe te trekken en dat is beloning genoeg om het gedrag aan te leren. Oftewel, trekken loont!

Maar hoe kunnen we dat nu voorkomen of afleren? Eigenlijk is dat best eenvoudig maar het heeft wat tijd en doorzettingsvermogen nodig. Wat we gaan aanleren is dat druk op de lijn niet beloond wordt maar het afnemen van de druk wel.

Houd brokjes of snoepjes in de aanslag want je zult ze nodig hebben. 😉 Begin deze oefening gewoon thuis en zorg voor zo min mogelijk afleiding. Gebruik een tuigje (of halsband) en een korte riem.

  1. Trek zachtjes aan de riem in tegenovergesteld richting van je hond
  2. Zodra je hond toegeeft en de spanning van de lijn verdwijnt, geef je een brokje of snoepje en gebruik je je Markeerwoord.
  3. Herhaal bovenstaande stappen voor 1 of 2 minuutjes en doe dit dagelijks totdat je hond altijd meteen toegeeft en zorgt dat de spanning van de lijn verdwijnt.

Dat is eigenlijk de hele basis van het trekken aan de lijn afleren. Als dit goed gaat kun je de moeilijkheid nog vergroten door afleiding toe te voegen. Oefen in een wat drukkere omgeving of buiten.

Wil je het trekken helemaal afleren, combineer dan met de andere oefeningen op deze site tegen trekken aan de lijn.

Samenvatting

Trekken aan de lijn is een typisch hondenprobleem. Voorkomen is beter dan afleren, en hier wordt een simpele oefening beschreven om dit gedrag te verminderen. Belangrijk is dat trekken niet beloond en drukvermindering wel wordt beloond. Met traktaties in de hand trek je zachtjes tegen de hond in en beloon je loslaten met een snoepje en een commando. Herhaal dit dagelijks en voer de moeilijkheidsgraad op door afleiding toe te voegen.