Positieve training
Oké, dit gaat een heel eenzijdig en lang artikel zijn met een sterke mening. Wij zijn sterke voorstander van positieve trainingsmethoden en sterke tegenstander van aversieve trainingsmethoden. Dat wil zeggen, opvoeden doe je met liefde, compassie en begrip en niet met straffen en angst! Hieronder lichten we deze visie toe en leggen we je uit waarom dit ook nog eens veel beter werkt.
Verschillende methoden
Er zijn diverse methoden om je hond op te voeden en te trainen. Ze zijn bekend onder vele namen en er zijn er ontelbaar veel. Wij proberen er hier een aantal te noemen, waar de meeste andere methoden ook wel onder te verdelen zijn.
De positieve methode
De methode is gericht op begrip, compassie en positieve invloeden. Trek je lofzang en traktaties maar uit de kast, want hier gaat deze trainingsmethode over. Maar even zonder gekheid, beloning zonder straffen is wat ons betreft de beste methode om je hond te trainen. Er zullen momenten zijn dat je je hond achter het behang wilt plakken, maar straffen van je hond is geen goede oplossing. Wil je een relatie met ze, zodat ze je gehoorzamen uit angst of andere negatieve emoties?! Natuurlijk niet. Dat is waarop deze methode gebaseerd is. Goed gedrag wordt beloond, slecht gedrag wordt genegeerd. Dat houdt de positieve relatie met je hond in stand en werkt beter dan straffen. Gelukkig is dit niet alleen onze mening maar zijn er vandaag de dag genoeg onderzoeken te vinden die aantonen dat positieve trainingsmethoden beter werken dan aversieve (negatieve) methoden.
Wil je dit voor jezelf nazoeken, let dan op dat je recente wetenschappelijke artikelen raadpleegt en dus geen Facebook, YouTube of artikelen van 15 jaar oud. En voor de echte onderzoekers onder ons, weet dat de meeste wetenschappelijke artikelen natuurlijk enkel met een abonnement beschikbaar zijn of via universiteitsbibliotheken. Vandaar dat we ook geen links hebben opgenomen. Mocht je twijfelen, raadpleeg in eerste instantie je dierenarts, die zou het beste op de hoogte moeten zijn.
Dat wil overigens niet zeggen dat je al het slechte gedrag moet negeren. Als je hond begint te bijten is negeren geen geweldig oplossing natuurlijk. In dit soort gevallen mag je gerust “nee” of “foei” gebruiken (zie de nee-oefening). En als je hond buiten iets eet wat gevaarlijk voor hem kan zijn, mag je hem uiteraard aan de riem wegtrekken.
Leader of the Pack methode
Deze methode waaronder die van Ceasar Milan valt (voor degene die hem nog kennen), is gebaseerd op de oerinstincten van de hond (of de wolf). Wolven leven altijd in een roedel en er is altijd één leider. Deze methode is erop gebaseerd dat jij deze leider moet zijn. Zo krijgen de honden respect voor je en gehoorzamen ze je. Deze methode zit een beetje tussen de positieve en negatieve methode in. Je straft je hond niet, maar de onderlinge relatie is wel eentje van rangorde. Jij bent de baas en jij bepaalt, al het andere wordt niet getolereerd. Een methode die ook een jaar of 10 geleden erg populair was (en ook nog steeds is) maar waarvan we inmiddels ook weten dat het zo niet werkt (ook hier, zoek de artikelen als je me niet gelooft 😉 ). Honden worden inmiddels al zo lang gefokt, dat het roedelgedrag van de wolven er wel ver vanaf is. Evolutie zorgt voor aanpassing, zo ook bij honden. Honden worden al eeuwenlang “gedomesticeerd” (zoals dat zo mooi heet) en hebben zich inmiddels al lang aangepast aan hun nieuwe levenswijze. Ook deze methode werkt, maar volgens ons is het niet de juiste methode.
Alfa-greep
Speciale toelichting verdient de alfa-greep die vaak in deze methode gebruikt wordt. Hierbij leg je de hond op z’n zij of rug en pak je hem bij zijn hals en beperk je hiermee zijn bewegingsvrijheid. Een soort houdgreep voor je hond zeg maar. De onderbouwing voor deze greep is dat dit zou lijken op de correctie die een moederhond bij haar pups uitvoert en dus kan het geen kwaad. Deze methode is echter zeer gevaarlijk (en de onderbouwing onjuist, een moederhond doet dit niet bij haar pups, dit is een broodje aap verhaal). Deze methode is beangstigend voor je hond, daarnaast kan je hond hier agressief van worden, zeker als je het meerdere malen toepast. Er zijn zelfs gevallen bekend van honden waar dit zo vaak is toegepast dat ze onbetrouwbaar en agressief zijn geworden en dit gedrag niet meer is aan te passen. Pas deze methode dus ook niet toe!
Gebruik geen “alfa-greep” (een soort houdgreep voor honden). Dit is erg beangstigend voor je hond en kan agressie opwekken.
Aversieve methode
Hieronder scharen we alle methoden die met straffen, angst en pijn te maken hebben. Dit gaat ons als dierenliefhebbers erg aan het hart. Geen van deze methoden zou je wat ons betreft moeten toepassen, hoe onschuldig het in het begin ook lijkt. Los van het lijden dat het bij je hond veroorzaakt, kan het ook snel de verkeerde kant opgaan. Een bange hond kan agressief worden naar alles en iedereen, zelfs zo erg dat dit niet meer te corrigeren is.
Straffen
Nu proberen we het op onze site luchtig en positief te houden maar bij sommige onderwerpen moeten we toch de negatieve zaken bespreken. Wat verstaan we onder straffen? Alles wat angst of pijn kan veroorzaken bij je hond. Welke zaken zijn dat? Fysiek geweld is natuurlijk meteen duidelijk, dit is gewoon dierenmishandeling. Uiteraard zit er groot verschil tussen een trap geven of een tik op de neus maar beide zijn fysiek geweld en keuren wij af. Fysiek geweld is wat ons betreft een indicatie van onmacht (net als schreeuwen), dit pas je toe als je niet weet wat je aan het doen bent. Als je dit soort methoden toepast kun je wat ons betreft beter een goudvis nemen.
Dit was een duidelijk geval maar ook andere zaken vallen onder deze categorie waarvan je het in eerste instantie niet zou verwachten. Wat als je uitvalt tegen je hond? Schelden op je hond werkt niet, het maakt je hond angstig en dat kan weer leiden tot ander ongewenst gedrag. Lijkt het in eerste instantie toch te werken, dan zul je dit steeds moeten overtreffen om nog indruk op je hond te maken.
Zijn bek dichthouden of neus naar beneden drukken? Je neemt de hond zijn mogelijkheid af zich uit te drukken of energie kwijt te kunnen, ook dit valt onder het straffen van je hond. Wat dacht je van een slipketting, prikband of anti-blafband (met stroomstoot)? Dat is toch maar een kleine correctie, dat kan toch geen kwaad? Nou, als je dat denkt doe je hem zelf maar eens om. Het creëert angst en veroorzaakt pijn. Het onthouden van eten? Kom op zeg! Honden zijn geen mensen maar wel levende wezens en als je een huisdier neemt, houd je van ze. We hoeven de lijst toch niet verder aan te vullen of wel? Wat jou pijn doet of bang maakt, doet dat bij een hond ook, ze geven het alleen niet zo makkelijk te kennen.
En als laatste, de alfagreep. Ook besproken bij de Leader of the Pack methode, een soort houdgreep voor je hond. Zo corrigeert een moederhond haar pups ook. Nou niet dus! Laten we dit fabeltje meteen de wereld uit helpen. En sterker nog, door het te vaak toepassen hiervan, krijg je een onbetrouwbare en agressieve hond die niet meer te corrigeren is.
Conclusie
Naar mate het artikel vordert, vordert ook het gebruik van het aantal uitroeptekens. De toon lijkt me duidelijk. Voed je hond op met liefde en begrip en straf je hond niet. Er zijn methoden beschikbaar die enkel op een positieve manier trainen en inmiddels is ook veelvuldig wetenschappelijk aangetoond dat dit het beste werkt. Neem een hond als dierenliefhebber en als uitbreiding van je gezin, heb je andere plannen, dan kun je beter geen hond aanschaffen. En mocht je iemand tegenkomen die van andere mening is, wijs ze dan eens op dit artikel. 😉
Samenvatting
De positieve opvoedingsmethode/training wil zeggen dat je je hond beloont voor goed gedrag en slecht gedrag negeert. Ingrijpen doe je enkel als het niet anders kan. Straffen doe je bij deze methode niet (en zou je ook niet moeten willen als dierenliefhebber). Blijf positief, opgewekt en geduldig en je hebt een band voor het leven.