Als je hond iets fout doet moet je hem dat duidelijk kunnen maken. Je hond uitfoeteren heeft meestal geen zin, dus hoe vertel je je hond dat hij iets fout doet? Net als vele andere dingen die je je hond leert, met een commando.

Een van de eerste oefeningen

Als je net een pup in huis hebt genomen, moet je hem een aantal commando’s aanleren. Een aantal commando’s zul je vaker gebruiken dan andere en zeker bij een pup zul je een aantal basiscommando’s veel gebruiken. Een van die commando’s is het nee-commando. Hiermee laat je je hond weten dat zijn gedrag ongewenst is en dat hij daarmee meteen moet stoppen.

Het verboden snoepje

Een oefening om duidelijk te maken wat “nee” betekent is “het verboden snoepje”. Je hebt hiervoor 2 verschillende traktaties nodig om te oefenen. Een van de traktaties is het verboden snoepje. Deze mag je hond niet pakken tijdens de oefening. Het andere soort snoepjes gebruik je als beloning, voor als je hond de oefening goed doet. Gebruik kleine snoepjes, want je zult ze veel gebruiken bij deze oefening.

Aanleren

  1. Begin met het verboden snoepje in je (gesloten) hand te houden en houdt dit voor je hond
  2. Als je hond dit wilt pakken, zeg je duidelijk nee (Pas op, in zijn enthousiasme kan de pup in je hand proberen te bijten. Probeer je hand zo te houden dat je hier zo min mogelijk last van hebt.)
  3. Herhaal het eventueel maar blijf het niet continu roepen
  4. Waar je nu op moet letten is wanneer je hond zich niet meer focust op het “verboden snoepje”. Of dat nu is doordat hij iets anders hoort of ziet, het opgeeft, wat anders gaat doen of gewoon even wegkijkt, alles is goed. Bij elk van deze momenten zeg je “goed zo” en geef je een snoepje. Deze snoepjes geef je met je andere hand en probeer er zo snel mogelijk bij te zijn als je pup wegkijkt van het verboden snoepje. Zorg ervoor dat je het snoepje niet al in je andere hand vast hebt, want dan gaat de focus enkel naar dat snoepje en leert hij niet dat hij niet aan het verboden snoepje mag komen
  5. Aan het einde van de oefening pak je het verboden snoepje weer weg (geef dit niet alsnog). Je kunt dit op een later tijdstip uiteraard wel weer geven als beloning maar nooit tijdens dezelfde nee-oefening

Het volgende niveau

Als jij en je hond bovenstaande onder de knie hebben, kun je de oefening wat moeilijker maken. In plaats van een gesloten hand, probeer je het “verboden snoepje” nu in je open hand te houden. de rest van de oefening blijft gelijk. Wil je hond het snoepje pakken kun je eventueel snel je hand sluiten maar train er naartoe dat je je hand uiteindelijk open kunt houden met het snoepje. Als ook dit is gelukt kun je het snoepje op de grond voor je hond neerleggen en train je weer op dezelfde manier.

Samenvatting

“Nee” is niet zomaar een woord maar een oefening waarvan je pup eerst moet leren wat dit betekent. Eenmaal aangeleerd, blijf je deze oefening voorlopig herhalen en kun je deze ook gaan inzetten als je hond iets anders doet wat niet gewenst is. Probeer het echter eerst altijd met afleiding. “Nee” gebruik je op die momenten als het echt nodig is, bijvoorbeeld als je pup iets van straat wil opeten. Zorg en dan ook voor dat je altijd beloningen bij je hebt om het wegkijken te belonen.