Van vlooienfeest naar beestjesbeleid: zo houd je jouw hond - en jezelf - kriebelvrij!

Als hondeneigenaar weet je waarschijnlijk al hoe belangrijk het is om ongedierte bij je trouwe viervoeter weg te houden. Ongedierte als vlooien en teken zijn niet alleen vervelend voor hem maar je hond kan er ook nog eens goed ziek van worden. Daarnaast zijn deze beestjes ook niet heel kieskeurig en kunnen ze hun vizier ook op jou richten. Wat kun je eraan doen om jouw trouwe vriend te beschermen?

Vlooien, wat zijn het en wat doen ze?

Tekening van een vlo
Tekening van een vlo

Vlooien zijn kleine insecten die hun “gastheer” bijten en zich voeden met kleine hoeveelheden bloed. Dat kan gaan jeuken of een allergische reactie veroorzaken (wat de jeuk verergert). Sommige vlooien kunnen ook een parasiet bij zich dragen, zoals een lintworm. Door het opeten van een vlo kan je hond ook een lintworm krijgen.

Als je hond zich vaker gaat krabben dan normaal, is dat meestal een goede indicatie dat er iets “mis” met hem is. Om te controleren of het vlooien betreft, kun je zelf in zijn vacht kijken (een volwassen vlo is ook met het blote oog te zien) of als je wat preciezer wilt zijn, een vlooienkam gebruiken.

Levenscyclus van een vlo

Eén vlo kan in 100 dagen tijd wel 1000 baby-vlooien produceren. Dat lijkt een lange periode maar meestal begint het al met meteen met meerdere vlooien en dus nog meer vlooien-baby’s. Het uitkomen/ontpoppen van de larven en eitjes hoeft ook geen vaste tijd te volgen. Als de omstandigheden voor de eitjes en larven van ongunstig naar gunstig veranderen, kunnen ze zo allemaal ineens uitkomen/ontpoppen en heb je in één keer een vlooienplaag te pakken. 

Vlooien die je hond kan krijgen zijn geen specifieke hondenvlooien. Dat wil zeggen dat ze ook op mensen kunnen overspringen. Eenmaal in grote hoeveelheden, wordt het heel lastig om er vanaf te komen. Controleer dus regelmatig en neem op tijd maatregelen!

Wat kun je ertegen doen?

Er zijn diverse middelen in de handel ter voorkoming van vlooien en teken. Tegen vlooien zijn aparte middelen verkrijgbaar, een middel tegen teken is meestal een combinatieproduct dat ook helpt tegen vlooien. Dit is er te koop:

Vlooienband

Wellicht het meest bekende product ter voorkoming van vlooien. Een vlooienband werkt en is makkelijk in gebruik. Sommige vlooienbanden beschermen ook tegen ander ongedierte, zoals teken. Het is wel wat minder handig bij het knuffelen, misschien niet het meest mooie, en zorg ervoor dat je er zelf niet te vaak mee in aanraking komt, zeker als je kinderen hebt.

Pros

 • Werkt het langst van alle mogelijkheden
 • De voordeligste optie

Cons

 • Niet de meeste mooie oplossing
 • Zelf niet te vaak mee in aanraking komen
 • De vacht kan beschadigen op de plek van de band

Druppels voor op de huid/vacht

Pipet van anti-vlooiendruppels

Meestal in de vorm van een pipetje. Je druppels de vloeistof zo dicht mogelijk op de huid en meestal tussen de schouderbladen in de nek en bij het begin van de staart (dit kan per product verschillen). Werkt goed maar kan ook allergische reacties veroorzaken. De eerste keer even goed opletten dus. Nadat het goedje is ingetrokken, levert het geen gevaar meer op en kun je weer naar hartelust knuffelen.

Pros

 • Makkelijk toe te dienen
 • Beschermt ook tegen teken
 • Snel weer knuffelen

Cons

 • Best prijzig
 • Bescherming wordt minder door zwemmen
 • Je mag je hond enige tijd niet aanraken op de plek van de druppels
 • Kan soms een allergische reactie veroorzaken

Kralen

Kralen die ingezet worden als een natuurlijk alternatief tegen vlooien, genieten van populariteit bij sommige hondeneigenaren die op zoek zijn naar chemievrije oplossingen. De effectiviteit ervan wordt echter betwist, omdat wetenschappelijk bewijs voor de werking vaak ontbreekt. Deze kralen zijn meestal gemaakt van bepaalde soorten steen of amber die zouden werken door het afgeven van een hars met een geur die ongedierte zou afstoten.

Pros

 • Geen chemisch middel
 • Ziet er leuk uit

Cons

 • Werkt waarschijnlijk niet!

Tabletten

Tabletten of pillen die de werkzame stof in het bloed van je huisdier doen opnemen. Klinkt misschien eng maar blijkt zeer effectief en makkelijk.

Pros

 • Beschermt ook tegen teken
 • Makkelijk toe te dienen (lijkt op een snoepje)
 • Kan meteen mee gezwommen worden
 • Snel weer knuffelen

Cons

 • De duurste optie
 • Alleen verkrijgbaar bij de dierenarts
 • Kan de eerste dag diarree veroorzaken
 • Werkt pas na de beet en niet direct

Snelle opsporing en aanpak

Vlooienkam

Een vlooienkam is een eenvoudige, doch doeltreffende tool voor het detecteren en verwijderen van vlooien bij honden. Deze fijngetande kam wordt zachtjes door de vacht van de hond gehaald, waarbij het in staat is om volwassen vlooien en hun uitwerpselen, bekend als ‘vlooienpoep’, uit de vacht te plukken. Regelmatig kammen helpt niet alleen bij het vinden van een vlooienbesmetting in een vroeg stadium, maar het kan ook dienen als een effectieve methode om lichte vlooienplaag direct bij de bron aan te pakken.

Anti-vlooien shampoo

Dit type shampoo is speciaal geformuleerd om vlooien te doden bij contact, waardoor het een directe oplossing biedt voor een actieve besmetting, net als bij mensen. Het is belangrijk om een product te kiezen dat zacht is voor de huid van de hond en tevens de dierspecifieke instructies op de verpakking te volgen voor een veilig gebruik.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zien diverse middeltjes in de handel om te voorkomen dat je hond vlooien of teken krijgt. Hoe de verschillende middeltjes werken, kan van product tot product verschillen. Informeer dus goed voordat je iets aanschaft. Voor teken bijvoorbeeld werken veel middeltjes door de teek te vergiftigen, dat gebeurt in de meeste gevallen dus pas als ze je hond eerst bijten. Ook dan kan het nog enkele dagen duren voordat de teek dood is en loslaat. Er zijn dus geen wondermiddeltjes te krijgen. Elk product heeft zo zijn nadelen maar helpen wel degelijk.

Wat is ons advies?

Wat ons betreft is de beste oplossing een middel in de vorm van een pil. Dit neemt veel van de nadelen weg van de andere oplossingen, het werkt even lang voor vlooien en teken, de vacht/huid blijft onaangetast (eventuele bijwerkingen uitgezonderd), de werking neemt niet af in water en het belangrijkste, je kunt je hond gewoon blijven knuffelen, direct na toediening. Uiteraard heeft het ook nadelen maar dat is een afweging die iedereen voor zichzelf moet maken. Zo voorkomt het geen vlooien- en tekenbeten maar het ongedierte is wel snel dood en kan zich niet verspreiden of ziekten overbrengen.

Onze dierenarts adviseert het de tabletten van Bravecto of NexGard. Bravecto werkt 3 maanden lang en beschermt tegen vlooien en teken, NexGard doet hetzelfde voor 1 maand. Op internet is er van alles te lezen over deze middelen en zoals dat meestal gaat op internet, ook genoeg negatiefs. Of deze verhalen echt waar zijn, of dat het een broodje aap is, kunnen wij niet zeggen. Wij kunnen enkel vertellen dat wij nog geen negatieve ervaringen met dit middel hebben meegemaakt en ook onze dierenarts heeft nog geen negatieve ervaringen hiermee opgedaan. Maak zelf je keuze en raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts. Nog goed om te weten, dit middel wordt eigenlijk alleen door de dierenarts verkocht. We zeggen eigenlijk, want door de creatieve winkelformules die dierenwinkels met in-huis dierenarts aanbieden, is het soms ook te koop in de dierenwinkel. Omdat het om medicatie gaat, adviseren wij echter de aanschaf via de dierenarts.

Deel jouw ervaring

We zijn erg benieuwd naar jouw ervaring. Wat doe jij ter voorkoming van vlooien en teken bij je hond en zijn er zaken die je geprobeerd hebt die echt niet werken en waarom?

Vlooien uit huis verwijderen

Eenmaal in huis, kan het lastig zijn om van vlooien af te komen. Zoals gezegd kunnen ze in sommige gevallen op mensen overspringen. Hiervoor kun je shampoo halen bij de drogist of raadpleeg je huisarts. Maar denk ook aan kleden, beddengoed, matrassen. Op al deze plekken kunnen vlooien, larven of eitjes achterblijven. Ook hier is in de handel schoonmaakmiddel voor te krijgen. Let wel op dat je je er niet te gemakkelijk vanaf probeert te maken. Sla je een klein stukje over, kun je zomaar over een maand weer moeten beginnen.

Samenvatting

Pas op voor vlooien en teken bij je hond, die beestjes zijn niet alleen vervelend voor hen, maar kunnen ook jou beetpakken! Blijf alert, check je maatje geregeld en ga voor preventieve stuff zoals bandjes of druppels. Onze dierenarts is fan van Bravecto of NexGard tabletjes. Heb je die kleine kriebelaars al thuis? Maak je huis schoon met de juiste spullen.