Wie wil er nu geen Prodent smile?!

Dit zal waarschijnlijk vreemd zijn voor menig hondeneigenaar, maar moet je de tanden van je hond poetsen? Het korte antwoord is ja, ook je hond moet regelmatig zijn tanden poetsen om een slecht gebit te voorkomen. Ook hier geldt, hoe eerder je dit aanleert, hoe makkelijker het zal gaan.

Waarom tandenpoetsen bij je hond?

Als je vroeger zei dat je de tanden van je hond poetste, werd je eens vreemd aangekeken. “Je gaat toch niet de tanden van je hond poetsen??”, was meestal de eerste reactie. Als je tegenwoordig bij de dierenarts komt en het gebit van jouw trouwe viervoeter is niet zo best meer, is de opmerking meestal: “Je moet zijn tanden wel beter schoonhouden!”. Wat is er in die tijd dan veranderd, dat het nu ineens normaal is de tanden van je hond te poetsen? Net als bij mensen, komen we steeds meer te weten over hoe we gezond moeten leven en problemen kunnen voorkomen. Bij honden is het niet veel anders.

Honden op latere leeftijd kregen vaak hun gebit gereinigd door de dierenarts. Voor sommige honden was het zelfs een jaarlijkse vaste prik. Maar raadt eens, als je de tanden van je hond regelmatig poetst, hoeft dat dus helemaal niet! 😉 Dat is niet alleen prettig voor je hond, want zijn tanden schoonmaken bij de dierenarts is een hele onderneming (bijna altijd onder volledige narcose en dus ook een risico) maar ook voor je portemonnee.

Of het echt noodzakelijk is om de tanden van je hond regelmatig te poetsen laat ik aan jezelf over, maar zoek eens op google naar plaatjes van parodontitis bij honden en je zult snel overtuigd zijn. Omdat het niet de meest smakelijke afbeeldingen zijn, zijn ze hier maar niet erbij gezet. 😉

Aanleren

Tandenpoetsen bij je hond is geen eenvoudige taak. Het vergt van beide behoorlijk wat geduld en je zult het ook geleidelijk moeten aanleren. Met onderstaande stappen moet het meestal wel lukken. Het zal makkelijker gaan als je dit je hond al aanleert als hij nog een pup is maar ook oudere honden kunnen dit nog prima leren. Het is vooral een kwestie van volhouden, positieve training en geduldig zijn.

Stap 1 – Tandjes kijken
Als eerste moet je hond het toestaan dat je aan zijn snuit, lippen en tanden zit. Hoe je dit het beste kunt aanleren hebben we in deze oefening uitgelegd, dit is dan ook stap 1. Als je hond zonder problemen deze oefening onder de knie heeft, kun je door naar de volgende stap.

Stap 2 – De smaak van tandpasta
Om de tanden van je hond te poetsen gebruik je speciale tandpasta die geschikt is voor honden. Gebruik geen normale tandpasta! Deze bevat meestal fluor en dat is erg giftig voor je hond. Hetzelfde geldt ook voor mondwater, mondspray en andere spullen voor onze (mensen)tanden. Gebruik dus alleen spullen die geschikt zijn voor honden en die je bij een dierenspeciaalzaak of dierenarts hebt gekocht. Tandpasta voor honden heeft meestal een (voor je hond) lekker smaakje, waardoor het voor de hond wat aantrekkelijker wordt om het gefriemel in zijn mond toe te laten. In deze stap laten we je hond wennen aan de smaak. Doe een beetje (de grote van een erwt) tandpasta op je vinger en laat je hond dit eraf likken. Zo kan hij aan de smaak wennen en gaat het poetsen straks een stukje makkelijker. Herhaal dit enkele keren en houdt de oefening positief. Straf je hond niet en laat hem op zijn eigen tempo wennen aan de tandpasta. Lukt het vandaag niet, probeer het dan morgen weer, de aanhouder wint.

Stap 3 – Langs de tanden gaan
Nu gaan we de oefening tandjes kijken combineren met daadwerkelijk aan de tanden en het tandvlees komen. Je kunt deze oefening met en zonder tandpasta doen, kijk gewoon even wat je hond beter toelaat. Til de lip van je hond op en ga met je vinger langs zijn tanden en tandvlees, alsof je als het ware zijn tanden aan het poetsen bent met je vinger. Doe dit niet te lang en beloon je hond uitbundig (met spel of snoep) bij elke keer als je aan zijn tanden mag komen. Blijf dit net zolang proberen/herhalen totdat dit enkele dagen achter elkaar lukt zonder problemen, daarna kun je verder naar de volgende stap.

Stap 4 – De tandenborstel
Nu wordt het spannend, de tandenborstel. Dat enge ding zo dichtbij en ook nog eens in de mond! Ook deze stap kun je met de tandpasta doen als dat het makkelijker maakt. Net als bij alle andere vreemde objecten, laat je hond wennen aan de tandenborstel. Leg deze eerst op de grond en laat hem snuffelen. Houdt daarna de borstel vast en laat hem weer eraan snuffelen. En als laatste probeer je de borstel in zijn mond te krijgen. Het maakt hierbij niet uit of hij er op probeert te kauwen, aan probeert te likken of mee wilt spelen. Elke keer dat de borstel in zijn mond zit is een win en beloon je wederom uitbundig.

Er zijn verschillende soorten tandenborstels op de markt voor honden, van “normale” tandenborstels zoals wij die kennen tot borstels voor op je vinger of hele constructies die meteen aan 3 kanten poetsen (een overzicht kun je hieronder vinden). Begin met wat kleins, dat is niet zo eng voor je hond en als het met de ene variant niet werkt, probeer dan eens de andere eerst. De variant die je over je vinger schuift en die van rubber zijn, zijn meestal de makkelijkste om mee te beginnen, maar nogmaals probeer gewoon waar jouw hond het beste op reageert.

Stap 5 – Alles bij elkaar
Tijd voor de laatste stap, het grote werk, het ultieme doel, de … . Je hebt een tandenborstel die je hond in zijn mond laat, hij is gewend aan e massa van tandpasta, hij weet hoe het voelt als er iets langs zijn tanden en tandvlees beweegt, nu ga je alles combineren en echt zijn tanden poetsen. Begin losjes en forceer niets. Merk je dat je hond geen zin meer heeft of weg probeert te komen, ga dan terug naar een van de eerdere stappen. Neem de tandenborstel en doe er wat tandpasta op (ook nu de grote van een erwt). Beweeg de borstel rustig over zijn tanden en probeer helemaal rond het gebit te gaan. Net als bij mensen letten we op dat we de tandenborstel niet te ver in de mond stoppen, want dat is niet prettig. Beloon als je hond het poetsen toelaat. Probeer niet teveel ineens en breidt het ritueel elke dag een beetje uit, totdat je rustig en gecontroleerd alle tanden van je hond kunt poetsen. Uiteindelijk doe je dit éénmaal per dag. Meer is niet aan te raden en minder mag maar als je aanslag opdracht tanden van je hond ziet ontstaan moet je de frequentie iets verhogen.

Tandenborstels, tandpasta en andere spullen

Er is van alles te koop voor het reinigen van het gebit van je hond, tandenborstels, kauwspeeltjes, kauwsnacks, mondwater, mondspray, poeder voor door het eten, enz. Welke spullen werken en wat is nu een goede keuze? Net als altijd, gebruik je gezond verstand! Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het ook meestal. Een poedertje voor over zijn brokken dat zijn gebit reinigt en ervoor zorgt dat hij ook niet meer uit zijn mond stinkt, riekt naar een hoog TellSell gehalte. Een goed gebit kost nu eenmaal wat moeite en gaat zeker niet vanzelf.

Tandenborstel – Vinger

Deze tandenborstels zijn eigenlijk ideaal om mee te beginnen. Meestal zijn ze zacht en van rubber. Doordat je ze over je vinger schuift heb je er veel controle over en zeker tijdens het aanleren is het makkelijk om je hond hiermee te laten wennen aan een soort tandenborstel. De rubber versies hebben ook nog als voordeel dat als je zelf nog niet zoveel ervaring hebt met het poetsen van de tanden van je hond, je het tandvlees niet snel kunt beschadigen, wat met de hard plastic-versie wel een risico is. Ideaal om mee te beginnen maar voor het echte werk moet je overstappen naar een “normale” borstel.

Tandenborstel – Gewoon

Dit is de borstel waar je naartoe moet werken. Ze hebben vaak iets andere vormen dan voor ons mensen maar komen toch aardig in de buurt van wat wij een normale tandenborstel zouden noemen. De haren zorgen dat je overal goed bij kunt komen en hiermee kunnen je vrijwel alle plaatsen van het gebit reinigen. Het vergt wel de nodige oefening voordat je hond dit toelaat maar dit is de beste oplossing!

Tandenborstel – Meervoudig

Hiervoor moeten we nog even voor naar de winkel gaan. Ook hier zijn er diverse varianten te verkrijgen, wij hebben degene getest die je op het plaatje ziet.

Meer info volgt…

Tandpasta

Uiteraard onmisbaar bij het gebruik van de tandenborstel. Dit heb je nodig voor een goede reiniging van het gebit van je hond. Ook hier is het belangrijk dat je tandpasta koopt welke geschikt is voor honden. Tandpasta voor mensen kan giftig zijn voor je hond, met name fluor is erg gevaarlijk! Koop dus altijd een tandpasta bij je dierenspeciaalzaak of dierenarts.

Mondwater

Dit werkt iets anders dan bij mensen. Je kunt van je hond natuurlijk niet verwachten dat hij even spoelt en weer uitspuugt. Mondwater voor honden doe je dan ook door het drinkwater van je hond mengen en kan geen kwaad als het wordt doorgeslikt, daar is het zelfs voor gemaakt. Hoe effectief is het? Het zijn slechts kleine hoeveelheden die verdund worden door een hele drinkbak. Je kunt wat minder geven natuurlijk maar ook omdat j hond niet kan spoelen is het effect minimaal. Daarnaast zal je hond niet alles opdrinken en vinden wij het belangrijker dat je hond vaak vers water krijgt in plaats van water gemengd met mondwater dat nog niet (ver genoeg) op is.

Mondspray

Net zo effectief als bij mensen maar een heel stuk lastiger om toe te passen. Er zijn maar weinig honden die het sprayen uiteindelijk toelaten dus het is een aardige opgave. Net als bij mensen neemt het de oorzaak van de geur niet weg en zorgt het voor een tijdelijk frissere geur in de mond. Ook hier moet je opletten dat je enkel een spray gebruikt die geschikt is voor honden, omdat andere sprays giftig kunnen zijn voor je viervoeter.

Poeder (voor over het eten)

Er zijn middeltjes beschikbaar, die je over het eten kunt strooien en die het gebit van je hond reinigen en nare geuren uit de mond van je hond zouden verdrijven. Het schemert al door hoe wij hier over denken. Het zou een ideale oplossing zijn maar helaas, tandplak blijft net zo goed zitten aan de tanden als voorheen en ook de mondgeur van je hond wordt er niet beter door.

Kauwspeeltjes

Vele soorten, meestal met ribbeltjes, stekels of ander uitstulpingen zodat ze goed langs de tanden van je hond kunnen gaan. Dergelijk speelgoed lijkt ideaal maar maak je geen illusie, het is geen vervanging voor de tandenborstel. Het helpt wel maar komt niet in alle hoeken van het gebit en om het gebit goed schoon te krijgen met dergelijk speelgoed heb je al gauw een kauwsessie van 30 minuten per dag nodig. Neemt niet weg dat je hond zich kosteloos met dergelijk speelgoed kan amuseren natuurlijk en alle beetjes zijn meegenomen.

Kauwsnacks

Kauwsnacks kunnen daadwerkelijk helpen het gebit van je hond schoon (schoner) te houden. Ook hier is het geen wondermiddel maar een goede kauwsnack, geeft plezier aan je hond, verwijdert de nodige tandplak en masseert het tandvlees. Het werkt echter niet altijd en je zult bij je eigen hond moeten vaststellen of het effectief is. Om goed te kunnen werken moet je hond er enige tijd op kunnen “knagen”. Is dat bij jouw hond niet het geval, dan zal het weinig voor zijn gebit doen. Er zijn veel verschillende gebitsreinigende snacks beschikbaar van zacht tot zeer hard. Het is dus van belang dat je hond er de nodige minuten op aan het bijten is voordat de snack wordt opgegeten. Probeer verschillende snacks uit en probeer waar jouw hond lang genoeg over doet. Een snack waar op de verpakking staat goed voor gebit en geeft een frisse adem, maar binnen 10 seconden is verorberd door jouw hond, heeft dus weinig nut. Het blijft een lekkere snack 😉 maar het gebit van je hond zal er niet beter op worden.

Conclusie

Zoals gezegd, gebruik je gezond verstand. Een gebit wordt niet schoon door dagelijks op een staafje te kauwen en ook niet door een wondermiddel door het eten of drinken. Dat het gebit vanzelf wel wordt gereinigd door het kauwgedrag van je hond is evenmin het geval en tandbederf is wel degelijk ook voor honden een groot probleem. Tandenpoetsen is de nieuwe norm en voorkomt een hoop ellende op latere leeftijd. Leer je hond het tandenpoetsen rustig en met veel geduld aan en poets daarna regelmatig zijn tanden (maar maximaal eenmaal per dag). Gebruik enkel producten voor honden, want producten voor mensen kunnen giftig zijn voor je hond! Door regelmatig te poetsen houdt je hond zijn tanden op latere leeftijd en hoef je geen dure gebitsreiniging bij de dierenarts te betalen die ook nog eens een risico kan vormen vanwege de algehele narcose. Poetsen maar!

Samenvatting

Tandenpoetsen bij je hond is vandaag de dag eigenlijk een must. Het zorgt er niet alleen voor dat je hond niet uit zijn mond gaat stinken maar voorkomt ook behandelingen bij de dierenarts. Tandenpoetsen gaat vrijwel hetzelfde als bij jezelf, alleen het aanleren heeft wat meer tijd nodig. Gebruik geen tandpasta voor mensen maar speciale tandpasta voor honden en een tandenborstel en poets dagelijks zijn tanden. Het zal voor jullie beide snel de gewoonste zaak van de wereld worden.