Springen tegen mensen
Alé-hop
Heel schattig, een pup die op je af komt rennen en meteen tegen je opspringt. Jouw aandacht is helemaal geweldig en dat is alles wat hij wil op dat moment. Minder schattig wordt het als je hond al wat groter is, als de persoon tegen wie wordt opgesprongen geen hondenliefhebber is (maar dan is het ook zijn eigen schuld 😉 ) of als hij net door de modder heeft gerend. Met het enthousiasme is dus niks mis maar hoe leren we je hond dat ook als hij enthousiast is, springen tegen mensen niet acceptabel is?
Waarom springen honden tegen mensen?
Dit is helaas iets dat we ze zelf al heel snel in de puppyfase aanleren. Als de pup naar ons toekomt krijgt hij aandacht en als de schattig pup niet meteen aandacht krijgt dan springt hij tegen je op en we belonen dat vrijwel direct met nog meer aandacht. En als die schattige pup dat bij iemand anders doet, dan is dat ook niet erg, want wie kan dat nou weerstaan. Oftewel, dit gedrag hebben we vanaf dag één al aangeleerd.
Ah, we zijn het dus zelf schuld, maar hoe leren we het weer af? Dat kost helaas wat meer moeite. De oplossingsrichting ligt al in hoe het is aangeleerd: aandacht.
Afleren
Willen we dus voorkomen dat je hond tegen mensen opspringt, dan zullen we hem dus moeten leren dat dat gedrag niet meer wordt beloond met aandacht. Goed nieuws, je hond hoeft hier vrijwel niets voor te leren! Maar …., wij helaas wel.
Er zijn een aantal zaken die je zelf zult moeten gaan aanpassen in je doen en laten. De eerste is het begroeten als je thuiskomt. Dit is ook meteen een hele moeilijke maar je zult bij binnenkomst je hond niet meer zo enthousiast moeten begroeten. Loop gewoon naar binnen, zeg hallo (eventueel een korte aai over de bol), houdt oogcontact kort en ga verder met wat je normaal doet als je binnenkomt (boodschappen opruimen, handen wassen, jas ophangen, etc., als je de hond maar even negeert). Pas als je hond rustig is geworden en je niet meer van enthousiasme wil bespringen, haal je hem aan. Dat klinkt heel onaardig en gemeen maar dit is helaas de enige oplossing en je hond heeft er veel minder moeite mee dan jij.
Bezoek
Wat hierboven geldt, geldt ook voor je bezoek. Komen er andere mensen binnen, wijs ze er dan op dat ze niet meteen de hond aanhalen. Probeer de hond eerst te negeren, maak geen oogcontact en gedraag je voor de rest normaal. Begint de hond te springen, draai je dan met je rug naar hem toe en loop even weg. Ga niet heel hard nee en foei zitten roepen, het werkt beter je hond nu even te negeren en weg te lopen. Hij zal snel genoeg doorkrijgen dat hij geen aandacht krijgt als hij dit gedrag vertoond.
Dit is natuurlijk lastig oefenen als je oma op bezoek komt in haar beste mantelpakje. Vraag dus even de hulp van iemand die goed kan opschieten met honden en het niet erg vindt als hij toch begint te springen maar ook even met jou wil oefenen in het negeren van je hond. Is je hond rustig, dan is het geen enkel probleem meer en mag het bezoek zo enthousiast als ze willen met jouw hond aan de slag. Doe dit wel op een plek waar daar de ruimte voor is en let op dat je geen ander verkeerd gedrag gaat aanleren. Dus zorg ervoor dat het zitten op de bank, niet het nieuwe speelmoment wordt. Loop even weg van de koffietafel en zoek een plekje waar gespeeld kan worden op het moment dat je (jouw bezoek) dat zelf aangeeft. Een aai over de bol mag altijd maar tijdens het aanleren kun je dit beter achterwegen laten bij binnenkomst of zitten gaan.
Zorg er dus voor dat je je bezoek bij de deur al even uitlegt dat je je hond aan het trainen bent en hoe ze hiermee om moeten gaan. Leg duidelijk uit waarom je dit doet, zodat ook de mensen die zeggen: “dat vind ik helemaal niet erg hoor”, ook snappen dat ze het nu maar even beter niet moeten toestaan.
Buiten
De volgende uitdaging is tijdens de wandeling buiten. Ook daar is het niet gewenst dat tegen mensen wordt aangesprongen. Deze oefening gaat moeilijk worden en kun je beter pas aanleren als je hond minimaal al zijn puppytraining heeft afgerond. Waarom? Omdat als je buiten iemand tegenkomt, dit meestal een medehondenvriend gaat zijn met ook een hond (of zelfs meerdere). Je hond zal dus snel de aandacht zoeken van de andere hond en in een onbewaakt ogenblik zijn baasje bespringen. Je zult wel begrijpen, dat is geen ideale situatie om je hond rustig te krijgen en iets aan te leren. Hier gaan we wel een duidelijke “Nee” en “Foei” inzetten zodra je hond tegen iemand probeert op te spingen. Ook hier is het belangrijk dat de andere persoon snapt dat dit gedrag niet acceptabel is en hier geen beloning tegenover stelt (aanhalen of een traktatie). Meestal hebben andere baasjes dit snel genoeg door en hoef je aan hen geen hele uitleg te geven. 😀
Om dit gedrag buiten echt goed onder controle te krijgen, moet je dit gaan combineren met een andere oefening. Je gaat je hond leren dat hij niet direct naar elke hond toe mag trekken om te gaan spelen en zult hem dus moeten leren dat hij pas naar andere honden mag als jij dat toelaat. Hiermee wordt zijn enthousiasme iets getemperd (of hij probeert het op z’n minst onder controle te houden) en wordt het ook makkelijker voor hem om de baasjes hierbij ook te negeren. Deze oefening kun je trouwens hier vinden.
Conclusie
Je hond afleren tegen iemand op te springen is meer een oefening voor jou en personen om je heen dan voor je hond. In het begin lijkt dit nogal onaardig naar je hond toe maar dit zal snel wennen en levert een beter gesocialiseerde hond op die uiteindelijk nog meer aandacht krijg van de mensen om hem heen. Ook hier zit de basis dus in het negeren van slecht gedrag en belonen van goed gedrag. Houdt vol, ben consequent en je zult zien dat deze oefening best wel meevalt.
Samenvatting
Heel schattig, een pup die op je af komt rennen en meteen tegen je opspringt. Jouw aandacht is helemaal geweldig en dat is alles wat hij wil op dat moment. Minder schattig wordt het als je hond al wat groter is, als de persoon tegen wie wordt opgesprongen geen hondenliefhebber is (maar dan is het […]