Brengt wat rust in de brouwerij

Een snuffelmat is een “mat” gemaakt uit allerlei stroken stof. Het idee van een snuffelmat is om er brokjes of snoepjes in te verstoppen of overheen te strooien, zodat je hond ze moet zoeken tussen de hindernissen. Het werkt kalmerend en het is een leuke bezigheid voor je hond.

Wat is het?

Een snuffelmat is een mat, doek of kleine deken met allerlei stukken stof die hoog genoeg uitsteken om er brokjes of snoepjes in te “verstoppen”. Je zou kunnen zeggen dat het onder de denkspelletjes valt maar het is ook vergelijkbaar met brokjes in het gras strooien. De meeste versies worden gemaakt van stroken fleece-materiaal, hetzelfde waar veel dekens en kleden van gemaakt worden. Er zijn varianten van lapjes stof (al dan niet in een creatieve vorm), een soort wokkels waar ook vloerkleden van worden gemaakt en allerlei variaties die meer doen denken aan een peuterspeelkleed.

De onderkant kan van stof gemaakt zijn maar kan ook van rubber zijn. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Rubber is zwaarder en steviger waardoor het beter blijft liggen, niet snel omgegooid of rondgeslingerd kan worden. Nadeel is dat de meeste rubber onderzijden in feite een rubber deurmat zijn, met van die ronde gaten. Dat werkt op zich prima maar als er een brokje in een van die gaten komt te liggen is het wel heel moeilijk voor je hond om die eruit te krijgen. Stof heeft dat nadeel niet en je kunt het wassen als het moet maar heeft dan als nadeel juist wel dat je hond het makkelijk kan rondslingeren, wat het nut van de mat een beetje teniet doet.

Waar gebruik je het voor?

Je kunt een snuffelmat gebruiken als denkspelletje en er traktaties in verstoppen die je hond moet zoeken. Hierdoor moet hij zijn neus goed gebruiken en dat kost wat denkkracht van z’n bovenkamer. Verstop telkens één of meerdere traktaties in de mat en help je hond als hij ze niet kan vinden. Het is niet de bedoeling dat hij gefrustreerd raakt, het moet een leuk spelletje blijven! Als je klaar bent met spelen, ruim de mat dan op. Het is geen speelgoed waar je je hond alleen mee laat spelen en als je de volgende keer de mat tevoorschijn haalt, is hij des te enthousiaster.

Een andere manier waarop je de mat kunt gebruiken is door zijn brokken er overheen te strooien. Dit voorkomt schrokken en heeft een kalmerende werking. Je hond is zo een paar minuten tot een minuut of 10 bezig om zijn brokjes bij elkaar te sprokkelen. In de zomer kun je dit ook in de tuin doen, in het gras, maar als het weer wat minder wordt, is dit een mooi alternatief. Afhankelijk van de grootte van de mat en de hoeveelheid brokjes die je voert, kun je dit meerdere keren herhalen. Je kunt prima zo een hele maaltijd geven. Help je hond als het niet lukt en wijs hem op de laatste brokjes. Als hij klaar is, til je de mat op en schud je deze uit om de resterende brokjes eruit te krijgen. Ook hierbij ruim je de mat op na gebruik.

Welke mat kiezen?

Zoals hierboven genoemd zijn er vele varianten. Welke mat geschikt is voor jou hond, hangt af van je hond. Kies een stoffen bodem als je weet dat je hond er toch niet mee in de rondte gaat slingeren, dan kunnen er geen brokjes op onbereikbare plaatsen komen te zitten en kan hij er toch mee spelen. Heb je een actievere hond die wat meer weerstand nodig heeft, dan ga je voor de rubberen onderzijde en neem je voor lief dat je af en toe moet helpen.

Bedenk vooraf wat je ermee wilt doen, voeren of spelen? Kies je voor spelen dan kun je een van de creatieve matten nemen met extra opties als vakjes en andere afleiding. Kies je voor voeren of heeft je hond wat meer uitdaging nodig, dan kies je voor een mat met fleece stroken. Deze zijn over het algemeen het meest geschikt hiervoor en bieden de meeste uitdaging.

De grootte van de mat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je hond. Wil je de mat echter gebruiken om te voeren, dan zouden we adviseren voor een wat grotere mat te gaan. Snuffelmatten zijn verkrijgbaar in vele maten, de grotere zijn wat minder gangbaar maar wie zoekt zal vinden. 😉

Zelf maken

Een snuffelmat kun je eenvoudig zelf maken. Alles wat je nodig hebt zijn één of meerdere fleecedekens en iets om de stroken stof doorheen te knopen. Afhankelijk van het formaat kan dat van een gootsteenmatje tot een rubberen deurmat zijn. Je knipt (met een stofschaar, een gewone schaar gaat het hier niet redden) de fleecedeken in smalle stroken van ergens tussen de 15 tot 30 cm afhankelijk van het formaat dat je wenst en knoopt één of meerdere stroken om een stukje van je mat. Dit herhaal je totdat je elk deel van de mat bedekt hebt. Je kunt zelf variëren met de kleuren, lengtes en breedtes.

Dat het kan, wil niet zeggen dat het moet natuurlijk. 😀 Je kunt een snuffelmat dus redelijk eenvoudig zelf maken maar het kost wel wat tijd en zal zeker niet goedkoper zijn dan er eentje te kopen, tenzij je de spullen over hebt natuurlijk. Je hebt uiteindelijk wel een unieke snuffelmat en wellicht is het ook een leuke bezigheid om met de kids op zondagmiddag te doen.

Voordelen

  • Speelplezier
  • Voorkomt schrokken
  • Kalmeert

Nadelen

  • Niet onverwoestbaar
  • Moeilijk schoon te maken

Samenvatting

Een snuffelmat is een prima denkspelletje of alternatieve manier om droogvoer te geven. Het kan schrokken voorkomen en je hond is er even mee bezig en vindt het een leuke bezigheid. Nadelen zijn er ook, een snuffelmat is niet onverwoestbaar en kan snel vies worden. Bedenk goed welke snuffelmat je nodig hebt voor je er eentje aanschaft en jij en je hond zullen er veel plezier aan beleven.