Waarschijnlijk de eerste oefening waarmee je begint om je pup te leren luisteren. Een eenvoudige oefening maar zeer nuttig en ook moeilijker te maken. Deze oefening is gelukkig makkelijk aan te leren en je zult hem dagelijks gaan gebruiken.

Aanleren

Aanleren is eenvoudig. Houd je traktaties in de aanslag en start met onderstaande stappenplan.

 1. Ga naast je hond staan of hurk naast hem
 2. Neem een snoepje in je hand en houd dit voor zijn neus
 3. Beweeg het snoepje nu langzaam op een kleine afstand over de neus naar de bovenkant van het hoofd. (Je pup zal proberen het snoepje te volgen. Als je pup gaat springen, houd je het snoepje te hoog)
 4. Je pup zal nu uit zichzelf gaan zitten, geef het snoepje en beloon uitbundig met je stem
 5. Herhaal dit een aantal maal totdat dit een paar keer goed gaat
 6. Als het nu goed gaat, zeg je nadat je pup is gaan zitten “zit”, gevolgd door je beloning met stem, bijvoorbeeld “goed zo” en geeft ook nu de traktatie
 7. Herhaal dit wederom een aantal maal en zorg ervoor dat je afsluit met een succesvolle oefening

Om rekening mee te houden

Omdat dit waarschijnlijk je eerste oefening is, is het belangrijk je een aantal basisregels te houden.

 • Sluit altijd af met een succes. Dat wil zeggen, stop met het oefenen van een bepaalde oefening nadat je pup de oefening goed heeft uitgevoerd en je hem beloond hebt. Mocht de oefening niet lukken, ga dan steeds een stapje terug. Maak de oefening steeds eenvoudiger of korter, waardoor je pup de oefening zeker goed kan uitvoeren en beloon net zo enthousiast met stem en beloning als je zou doen bij de hele oefening.
 • Het is beter meerdere keren per dag kort te oefenen, dan eenmaal lang. Een aantal malen 5-10 minuutjes oefenen per dag, wordt beter onthouden door je hond dan een half uur of een uur te oefenen. Ook zal zijn aandacht snel verslappen, zeker bij een jonge pup. Als je merkt dat je pup geen aandacht meer voor jou of de oefening kan opbrengen, stop dan met oefenen en denk daarbij aan het afsluiten met een succes.
 • Gebruik kleine snoepjes. De snoepjes moeten binnen 1-2 seconden op zijn en geen hele kauwsessie vereisen.
 • Zet oefeningen altijd op voor succes. Ga dus niet meteen buiten oefenen met heel veel interessante geurtjes, langslopende mensen en honden en allerlei geluiden maar begin klein. Begin binnen en zorg voor zo min mogelijk afleiding. Als de oefening meerdere dagen goed gaat, kun je deze ook op andere plaatsen gaan oefen.

Variaties

Vrijwel elke oefening is moeilijker te maken met tijd, afstand en variatie in commando. Zo kun je het “zit”-commando op afstand proberen te geven, je hond langer te laten zitten, of enkel een gebaar geven om te gaan zitten. Variaties en combinaties zijn er genoeg te maken om een hondenleven lang te blijven trainen.

Tijd

Wacht langer voordat je beloont of combineer met het “blijf”-commando. Breid de oefening langzaam uit. Dus begin bij enkele seconden en verleng de tijd steeds verder. Houd het wel leuk voor je hond. Een half uur stil zitten is nutteloos en niet leuk.

Afstand

Geef je commando’s als je hond op afstand is. Hoe verder weg jij van je hond bent, des te interessanter wordt de omgeving en hoe groter de afleiding. Laat je hond ergens blijven, neem enkele meters afstand en geef het commando. Ook hier begin je klein en breid je de afstand steeds verder uit.

Variatie in commando

Je kunt commando’s geven met je stem of met een gebaar. Ook kun je commando’s met je stem geven terwijl je een andere kant op staat of kijkt dan naar je hond. Als je oogcontact verbreekt, wordt ook de afleiding voor je hond van de omgeving weer groter.

Bonus: Voeg afleiding toe

Met bovenstaande variaties en combinaties daarvan kom je al een heel eind. Luistert jouw hond perfect en wil je het nog moeilijker proberen, zoek dan wat meer afleiding op tijdens je oefeningen. Ga het park in of een winkelstraat en probeer daar eens wat te oefenen. Ook hier begin je klein met de afleiding, dus niet meteen de meubelboulevard op zondag, maar gewoon het stoepje voor je deur waar af en toe iemand langsloopt.

Samenvatting

Zit is waarschijnlijk de eerste oefening die jij je hond gaat aanleren. Snoepje voor de neus van je pup houden, langzaam boven zijn hoofd naar achteren bewegen en als je pup zit, zeg je “zit” en beloon je uitbundig. Deze oefening komt vaak van pas en is ook makkelijk aan te leren. Voor jou is het ook meteen een goede oefening om te leren hoe je je hond dingen aan moet leren. Denk altijd aan de basisregels die hier genoemd zijn.