Handig als je bij je pup wilt kijken hoever hij is met wisselen, als er iets tussen zijn tanden zit en als je begint met tandenpoetsen. Ook bij de dierenarts moet je hond rustig zijn gebit kunnen tonen en op de hondenschool is het meestal ook vaste prik. Het is dus belangrijk dat je hond rustig kan blijven zitten en het toelaat dat je aan zijn geit en snuit zit. Hoe pak je dat aan?

Aanleren

Net als de meeste andere oefeningen gaat het het eenvoudigs als je vroeg (als pup) begint. Maar dat wil niet zeggen dat het bij oudere honden niet mogelijk is hoor. Vrijwel alle honden kun je dit aanleren ook op latere leeftijd, het kan alleen iets langer duren en wat meer moeite kosten. Beloning is ook hier de sleutel tot succes, traktaties en aanmoediging.

Start klein en beloon vaak!

Begin eenvoudig en forceer niets. Hoe je hond ook reageert, alles is goed. Lukt het vandaag niet, dan lukt het morgen wel, of overmorgen. Probeer het in ieder geval niet te forceren, houd zijn hoofd niet vast en laat je hond zelf aangeven tot waar hij het oké vindt. Houd het leuk en luchtig.

Oefening 1 – Klein starten
  1. Laat je hond zitten
  2. Probeer zijn snuit aan te raken
  3. Aai over zijn snuit
  4. Aai over zijn kin
  5. Aai over zijn lippen
  6. Tot hoever je hond dat toelaat is je startpunt en dat beloon je
  7. Herhaal bovenstaande een keer of 5 en stop dan met de oefening
  8. Herhaal het eventueel later op de dag nog een keer
  9. Ga pas verder met oefening 2 als deze oefening enkele dagen goed is gegaan
Oefening 2 – Elke dag een stapje verder
  1. Laat je hond zitten
  2. Aai over zijn snuit
  3. Til zijn linker lip aan de zijkant op
  4. Til zijn rechter lip aan de zijkant op

Als je hond het moeilijk vindt, stop je hier voorlopig totdat dit zonder problemen gaat.

  1. Ga verder vanuit bovenstaande
  2. Til beide lippen gelijktijdig op (Gelijktijdig kun je doen door je hand aan de bovenkant van zijn snuit te houden en met duim en wijsvinger elk een kant van zijn lippen omhoog te tillen. Let op dat je zijn neus niet blokkeert en probeer zo min mogelijk zijn zicht te blokkeren met je hand)

En weer een stapje verder

  1. Ga verder vanuit bovenstaande
  2. Til beide lippen gelijktijdig op
  3. Probeer met deze houding zijn snuit een beetje te bewegen, zodat het voor jou wat makkelijker wordt om goed zijn tanden te bekijken vanuit elke hoek
Oefening 3

De tanden aan de zijkanten kun je makkelijk bekijken met bovenstaande oefening. Ook aan de bovenkant/voorzijde zijn de tanden meestal al duidelijk zichtbaar. Voor de voortanden aan de onderzijde moet je vaak wat extra’s doen.

  1. Laat je hond zitten
  2. Druk de lip aan de onderzijde een beetje naar beneden met je duim
  3. Zodra je hond dit toelaat, beweeg je een beetje met je duim naar links en rechts om ook daar goed te kunnen kijken

Wist je dat je je hond heel veel kan leren door oefeningen tijdens de maaltijd te doen? Hiermee bouw je ook een hele goede band op met je hond. Als je brokjes voert is dit het makkelijkst, met ander voer kan het ook maar dat kan een kliederboel worden. 😉 Om een goede band met je hond op te bouwen is het zeker in de puppiefase een goed idee om minaal één maaltijd uit de hand te voeren. Gebruik hier wat spel bij en maak het leuk voor je hond. Daarnaast kun je ook wat oefening doen op dit moment, zit, lig, kom hier, etc. Je kunt veel combineren tijdens de maaltijd, belonen met de brokjes gaat snel en makkelijk en je hebt de aandacht van je hond volledig. Tandjes kijken is hierop geen uitzondering.

Combineer de oefeningen

De laatste stap is dat je bovenstaande oefeningen combineert tot één geheel. Zolang je nog geen andere oefeningen dit om het gebit van je hond te controleren of te poetsen, herhaal je deze oefening enkele malen per week. De volgende stap is het dagelijks reinigen van het gebit van je hond. Het hoe en waarom kun je hier vinden: Tandenpoetsen.

Samenvatting

Tandjes kijken kun je regelmatig nodig hebben en is zeker tijdens de puppyfase erg handig. Je traint hiermee ook dat je hond het normaal moet vinden dat er iemand aan zijn snuit zit en niet moet gaan happen of weg moet rennen. Net als andere oefeningen is het een kwestie van klein beginnen en steeds uitbreiden met veelvuldig belonen. Met wat geduld en enthousiasme heb je ook deze oefening snel onder de knie.