Geef poot! Leuk en nuttig.

Eén van de eerste oefeningen die we onze hond leren: Geef poot. Zeker niet als eerste nodig maar o zo leuk om te doen. 😀 Deze oefening heeft je hond snel onder de knie. Zit, geef poot, krijg lekkers! Later zul je merken dat deze oefening ook nog nuttig is geweest.

Aanleren

Alles wat je nodig hebt zijn kleine beloningssnoepjes. Het aanleren is redelijk eenvoudig en zeker een snoepgrage pup heeft het snel door.

  1. Laat je hond zitten en geef het commando “Geef poot”.
  2. Pak voorzichtig een voorpoot vast en til deze langzaam op (het is belangrijk dat je hond rustig blijft zitten).
  3. Beloon (met stem én snack) als je het pootje in je hand hebt.

Het is belangrijk deze handelingen goed aan elkaar te koppelen. Zorg er dus voor dat je je snacks al bij de hand hebt en niet eerst nog iets moet gaan pakken of 3 seconden grabbelen. Maar let ook op dat je het lekkers niet al in je andere hand voor je hond houdt, dan is de aandacht weg en zal het moeilijk gaan.

Elke vooruitgang is vooruitgang! Sommige honden leren sneller dan anderen. Andere honden vinden het vastpakken van de poten eng. Oftewel, elke hond is anders en leert in zijn eigen tempo.

Blijft je hond niet zitten bij het optillen van zijn poot, maak de oefening dan korter. Beloon hem al bij het aanraken van zijn poot. Probeer zijn poot vast te pakken zonder deze op te tillen en bouw de oefening zo verder uit. Ga niet forceren, houdt de oefening leuk en luchtig.

Deze oefening kun je best een flink aantal keren herhalen voordat je hond hier genoeg van krijgt. Gebruik kleine snacks en beloon telkens weer op nieuw. Prijs je hond helemaal de hemel in maar zorg wel dat hij blijft zitten (niet te enthousiast dus 😉 ).

High-five

Een leuke variatie is je hond een high-five laten geven. Bij het aanleren begin je met de standaard “Geef poot”. Maar als je nu de poot vasthebt, til je deze iets verder omhoog. Gebruik steeds een vlakke hand. Oefen door steeds hoger te gaan waarbij je uiteindelijk je hand gaat draaien en gewoon omhoog houdt. Ook hier, beloon vaak en uitbundig en je steelt snel de show bij vrienden en familie.

Andere poot

Door “Geef poot” te oefenen met beide poten afwisselend, leert je hond al snel dat het niet uitmaakt welke poot hij geeft. Als je wilt dat je hond altijd dezelfde poot geeft, leer je het commando enkel met de ene poot en gebruik je een ander commando voor de andere poot. Als het je niet uitmaakt en je hebt willekeurig geoefend, voeg dan het commando “Andere poot” toe.

Inmiddels zul je gemerkt hebben dat je hond soms een kleine aanmoediging nodig heeft en het even aantikken van zijn poot met je vinger voldoende is om door te hebben wat ook weer de bedoeling was. Daarmee heb je ook aangegeven welke poot je van hem verwacht. Vraag eens een poot en volg dan met “andere poot”. Krijg je weer dezelfde poot, geef dan geen beloning maar tik de andere poot aan en herhaal het commando.

Voor gevorderden 😉

Altijd leuk om even net iets verder te gaan dan normaal. Probeer eens de poot van je hond vast te houden en dan het commando “andere poot” te geven. Het zal even raar zijn maar de meeste honden zullen al direct hun tweede poot aan je willen geven. Zorg wel voor voldoende steun onder de eerste poot want anders kiept je hond om natuurlijk. Beloon vervolgens uitbundig, eerst met stem (want je handen zijn bezet) en daarna met wat lekkers.

Nuttig

Het geven van een poot lijkt op het eerste gezicht niet bijzonder nuttig maar komt vaker van pas dan je zou denken. Als het weer wat natter wordt en je moet je hond regelmatig afdrogen of zijn modderpoten afvegen, kun je met dit commando rustig zijn pootjes schoonvegen met een handdoek. Ook zijn nagels knippen (of vijlen) gaat makkelijker met zijn poot in jouw hand. En ook voor die momenten dat je hond aan zijn poot knaagt en je even wilt kijken of er niets onder zijn zooltjes of tussen zijn tenen zit, is het handig als je zijn poot even rustig kunt vasthouden en inspecteren.

Samenvatting

Het commando “geef poot”, is makkelijk aan te leren en heeft ook nog nuttige toepassingen, zoals tijdens het afdrogen van zijn poten. Makkelijk te leren door te starten vanuit een zitpositie en rustig zijn poot op te tillen en zoals altijd uitbundig belonen met een traktatie en stem. De oefening kan verder worden uitgebreid met andere (minder nuttige maar wel hele leuke) varianten.