Een van de eerste oefeningen die je je hond gaat aanleren is hoe hij weet dat hij iets goed heeft gedaan. Dit noemen we het markeerwoord. Dit is meestal iets eenvoudigs als “goedzo” of “yes”. Net als bij andere oefeningen moet je je hond aanleren wat dit woord betekent. Er is echter één uitzondering welke deze oefening uniek maakt en dat is: Er is geen uitzondering! Verwarrend? Lees gauw verder om te zien wat we bedoelen.

Een pact, een deal, een afspraak

Bij deze oefening ga je een deal aan met je hond. Een afspraak die nooit verbroken mag worden! Je hond moet hierop kunnen vertrouwen, wat er ook gebeurd. Zo, dat was lekker serieus. 😉 Maar zonder gekheid, telkens wanneer je het markeerwoord noemt, geef je je hond een beloning. Dat mag spel zijn maar zal meestal een snoepje of brokje zijn. En dat is de deal die je maakt met je hond. Of je je nu verspreekt, je hond nog voordat je kunt belonen iets doet wat niet mag, na het markeerwoord volgt vanaf nu altijd een beloning.

Een markeerwoord kiezen

Bedenk vooraf welk markeerwoord je wilt gaan gebruiken. Soms voelt iets vanuit nature goed aan en gebruik je dit al vaak zonder het door te hebben. Het kan ook zijn dat je een woord kiest maar in alle opwinding toch telkens een ander woord gebruikt. Kies dus een woord dat je makkelijk ligt. Enkele voorbeelden: goed zo, prima, yes, toppie. Eigenlijk maakt het niet veel uit welk woord je neemt, het zou zelfs “pizza” kunnen zijn. Je hond zal snel genoeg de juiste link leggen na de oefening.

Verkeerde markeerwoorden

Je kunt dus elk woord gebruiken als markeerwoord maar er zijn woorden die wellicht toch niet zo handig zijn. Een reden om bijvoorbeeld niet voor “goed zo” te kiezen, is dat je dit woord ook vaak gebruikt in andere situaties of gewoon tijden een gesprek. Je hond hoort dit ook en zal dan dus een beloning verwachten. En zoals gezegd, een deal is een deal, dus je moet gaan belonen! Spreek je het woord echter altijd heel enthousiast uit of in een bepaalde toon, dan is dit toch goed te gebruiken. Weet echter dat dit een reden kan zijn om een ander woord te kiezen.

Een andere reden waarom een makeerwoord niet zo handig kan zijn, is de betekenis en het gebruik ervan. Wat dacht je van het woord “snoepje” of “koekje”. Snel aangeleerd en je hond zal zeker goed reageren hierop. Maar nu ga je de hondenschool of het hondenstrand. JE hond doet het prima en dat wil je aangeven. Je roept heel luid “Goed zo” in het heetst van de strijd. 7 andere honden kijken naar je op, 3 komen op je afgerend en veel baasjes kijken je ineens boos aan. Andere honden weten ook vrij snel wat dit woord betekent en ze krijgen helaas ook vrij snel door dat het woord hetzelfde betekent als iemand anders het roept. Niet zo’n handig woord dus.

Aanleren

Aanleren is eigenlijk heel simpel, en kan eigenlijk niet fout gaan zolang je je aan de gemaakte afspraak houdt.

  • Zeg je markeerwoord
  • Geef een beloning (zo snel mogelijk, wacht niet te lang)
  • Herhaal

Dat is eigenlijk alles. Zorg ervoor dat je het altijd vrolijk en opgewekt doet. Waar je bij andere oefeningen na een paar successen beter kunt stoppen, mag je deze oefening best even volhouden.

Beloningen

Je gaat dus razendsnel door veel beloningen heen. Gebruik dus kleine beloningen waarvan je er veel achter elkaar kunt geven, zonder dat je hond hier misselijk van wordt. Je kunt hier ook heel goed gewone brokjes voor gebruiken, zolang je hond het maar als beloning ziet. Gebruik geen te grote snoepjes waar je hond een tijdje op moet kauwen maar iets dat binnen een paar seconden is doorgeslikt. Een spel beloning is voor deze oefening niet zo handig. Als je met een clicker wilt werken, kijk dan bij: Clickertraining.

Aanbevolen vervolgoefening

Een logische volgende stap is de “Focus op mij” oefening.

Samenvatting

Een van de eerste oefeningen die je je hond gaat aanleren. Na het markeerwoord, bijvoorbeeld “goed zo”, geef je je hond altijd een beloning. Hiermee leert je hond wanneer hij iets goed doet. De oefening is vrij simpel maar heeft wel één heel belangrijke regel: na het markeerwoord volgt altijd een beloning, ongeacht de situatie!