Likken, likken en nog eens likken

Zou het niet handig zijn als er iets was waarmee je je hond bezig kon houden of afleiden, zonder dat het jezelf veel moeite kost en je je handen vrij hebt om bijvoorbeeld je hond te wassen of kammen? Dat is precies wat een likmat probeert te doen. Maar werkt het ook?

Wat is een likmat?

Een likmat is een rubber of plastic matje waar je plakkerig voedsel of snoepgoed voor je hond op kunt smeren. Er zitten ribbels, noppen of andere inkepingen of uitsteeksels aan, die het moeilijk voor je hond maken om er iets vanaf te krijgen. Deze vormen zijn zo plat en klein dat het eruit krijgen van de lekkernij bijna alleen maar mogelijk is door te likken.

Wat heb je eraan?

Een likmat heeft meerdere toepassingen. Zo kun je je hond ermee afleiden, tijdens bijvoorbeeld het wassen, kammen, borstelen of andere bezigheden waar jouw viervoeter niet zo van gediend is.

Het likken, zou een kalmerende werking hebben op honden.

Het is een activiteit waar je hond op zichzelf enige tijd mee bezig kan zijn, net als bijvoorbeeld een Kong.

LickiMat®

Lickimat is een merknaam van Innovative Pet Products voor dit soort likmatjes. Of zij ook de bedenkers zijn van deze productcategorie is ons niet bekend maar ze zijn zeker wel de bekendste fabrikant hiervan.

We hebben zelf enkele van hun producten geprobeerd en onze proef-“persoon” was er dol op! De producten zijn gemaakt van niet giftig materiaal en zijn van goede kwaliteit. De Lickimat kan na gebruik zo in de vaatwasser en er zijn diverse kleuren en variaties van beschikbaar.

Stevig maar niet onverwoestbaar

De matjes van Lickimat zijn stevig en er zijn zelfs extra stevige (Tuff) varianten van beschikbaar. Dat wil echter niet zeggen dat ze onverwoestbaar zijn. Zoals we allemaal weten is onze beste kameraad in staat om nog een stuk uit je muur te krabben of een hap uit je tafel te nemen. Blijf dus altijd in de buurt en zeker tijdens de eerste speelsessies, dien je je hond te begeleiden in het gebruik.

Naast de matjes van Lickimat zijn er natuurlijk ook likmatjes van veel andere merken beschikbaar. Je hebt ze in allerlei vormen, maten en met tal van extra’s. Of ze allemaal van een goede kwaliteit zijn, zal moeten blijken. Net als bij andere producten kun je beter wegblijven van de allergoedkoopste, maar de duurste hoeft zeker niet altijd de beste te zijn.

Recepten

Likken maar! 😛 De meest eenvoudige vullingen, zijn paté, yoghurt of pindakaas. Ook kun je natuurlijk blikvoer of versvoer erop smeren, eigenlijk alles wat een beetje smeerbaar of vloeibaar is en bij voorkeur een beetje plakkerig. Let wel op dat je het niet op je dure vloerbedekking geeft. Het matje kan wel eens ondersteboven worden gewipt.

Je kunt echter ook kiezen voor wat meer creatieve vullingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van sardientjespuree, pompoen-cheesecake of een fruitbowl met chiazaad? Deze recepten zijn afkomstig van de website van Lickimat maar er is genoeg te vinden op internet.

Variaties

Zoals gezegd zijn er allerlei vormen en maten te vinden. Soms hebben ze echter ook nut. Dit zijn zaken of variaties waar je op kunt letten bij de aanschaf:

  • Zuignappen (handig voor in bad of onder de douche maar ook op de vloer)
  • Vaatwasmachine bestendig
  • Extra stevig (maar niet onverwoestbaar)
  • Gebruik als slowfeeder (voorkomt schrokken, hier zijn wij niet van overtuigd)
  • Extra’s, zoals een spatel
  • Flexibel of hard

Bonus

Heeft je hond de trucjes onder de knie om het matje binnen 2 tellen leeg te likken, maak het hem dan eens wat moeilijker. Net als met een Kong, kun je de meeste likmatjes ook invriezen, waarna het een stuk uitdagender wordt voor je hond en hij er ook langer over doet om het matje leeg te krijgen.

Door een likmatje in te vriezen kun je er ook meerdere tegelijk maken en bewaren in de vriezer, zodat je er altijd eentje paraat hebt!

Samenvatting

Een likmat is een eenvoudig voorwerp waar je hond zich prima mee kan vermaken. Het is nog niet heel bekend maar werkt eigenlijk prima. Smeer er wat pindakaas op, vries het eventueel in en je hond heeft de nodige afleiding, ook tijdens bijvoorbeeld het borstellen.