Kauwsnack voor honden

Natuurlijk, Voedzaam en Duurzaam

Hondeneigenaren zijn altijd op zoek naar de beste snacks voor hun geliefde viervoeters. Een van de producten die in populariteit toeneemt, is hertengewei. Maar wat maakt hertengewei zo’n populaire kauwsnack voor honden en is het wel een goed idee dit aan je hond te geven?

Wat is Hertengewei?

Hertengewei is, zoals de naam al aangeeft, het gewei van een hert. Herten verliezen hun geweien jaarlijks, waarna deze weer aangroeien. Dit natuurlijke proces zorgt ervoor dat er geen herten hoeven te worden geschaad voor het verkrijgen van deze kauwsnacks, wat ze een ethisch verantwoorde keuze maakt voor huisdiereigenaren.

Voedingswaarde en Gezondheidsvoordelen

Hertengeweien bevatten een reeks aan voedingsstoffen die goed zijn voor honden, zoals calcium, fosfor, magnesium en kalium. Deze mineralen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van sterke botten en tanden voor de hond.

Daarnaast werkt het kauwen op hertengeweien als een natuurlijke manier om het gebit schoon te houden. Het helpt bij het verwijderen van tandplak en kan de opbouw van tandsteen verminderen, wat op de lange termijn de algehele mondgezondheid ten goede komt.

Duurzaam en Langdurig

Een groot voordeel van hertengeweien is dat ze zeer duurzaam zijn. Ze splinteren niet zoals andere botten en gaan veel langer mee dan traditionele kauwsnacks. Dit betekent dat je hond er voor langere tijd van kan genieten, wat het een kosteneffectieve optie maakt.

Het grote nadeel

Ondanks alle genoemde voordelen, kleeft er één groot nadeel aan deze snack. De geweien kunnen zo hard zijn, dat het de tanden van je hond kunnen beschadigen. Tanden kunnen er zelfs van afbreken. De kans dat dit gebeurt is helaas niet heel klein. Ons advies is dan ook dit niet te geven. Het plezier weegt niet op tegen de schade en het leed dat het kan veroorzaken. Je hond kan de rest van zijn leven last hebben van afgebroken tanden en ook het bezoek aan de dierenarts gaat geen pleziertje zijn.

Wil je je hond toch een hertengewei geven, kies dan voor eentje die in de lengterichting is doorgezaagd. Zo komt je hond makkelijker bij het merg. Let er ook op dat hij hier met zijn tanden lang schraapt en er niet op gaat kauwen. Heb je een pup, dan moet je sowieso geen hertengewei geven, dit is echt te hard voor de puppytandjes.

Alternatief

Toch een harde kauwsnack waar je hond even plezier van heeft. Probeer eens een plastic bot. Deze zijn volkomen veilig, hard genoeg voor dagen en weken kauwplezier maar zacht genoeg om tandschade te voorkomen.

Conclusie

Een hertengewei is op papier heel geschikt voor je hond en er zijn genoeg mensen die er positief over spreken. Vandaar dat ze ook veelvuldig in dierenwinkels te vinden zijn. Omdat het gewei echter zo hard is, is er een risico dat een tand afbreekt. Een risico dat in onze ogen niet opweegt tegen de voordelen. Ons advies is dan ook: Laat deze snack links liggen.

Samenvatting

Hertengewei snacks zijn populair onder hondeneigenaren vanwege hun voedingswaarde en het bijdragen aan de mondgezondheid zonder dierenleed, maar ze kunnen de tanden beschadigen door hun hardheid. Experts adviseren tegen het gebruik van hertengeweien, ondanks hun duurzaamheid en beschikbaarheid, wegens de risico’s op tandbreuk.