Gekookte kipfilet
Kippetje, kippetje, KIPPETJE!
Makkelijker dan gedroogde kipfilet, hygiënischer dan rauwe kipfilet en je hond is er net zo dol op: gekookte kipfilet. Een lekkere beloning voor tussendoor, makkelijk klaar te maken een paar dagen houdbaar in de koelkast. Als ik het woord “kippetje” al in de mond neem, staat er iemand al kwijlend voor de koelkast.
De kipfilet koken
Kipfilet koken is heel makkelijk. Alles wat je nodig hebt is een pan met water. Zet de pan op het vuur met ruim voldoende water en de kipfilet. Je kunt natuurlijk kijken of de filet gaar is door erin te prikken maar als je niet teveel filets in de pan hebt, voldoende water en niet een te grote pan, zul je zien dat de filets willen gaan drijven op het kokend water. Zodra je dit ziet zijn ze gaar.
Als de gare kipfilets net uit de pan komen, kun je ze heel makkelijk met twee vorken uit elkaar trekken tot portiegrootte voor je hond. Grote honden, grote stukken, kleine honden, kleine stukjes. Als de kip al is afgekoeld gaat dit ook maar kost het iets meer moeite. Laat de stukjes even afkoelen en doe ze in een bakje met deksel, zodat ze niet uitdrogen. In de koelkast kun je ze vervolgens enkele dagen bewaren, maar voor die tijd zullen ze wel op zijn.
Waar moet je op letten?
Er zijn nog een paar dingen waar je op moet letten. Ga correct om met rauwe kip. Rauwe kip kan salmonella bevatten en daar kun je ernstig ziek van worden. Ga dus voorzichtig om met rauwe kip en reinig alles goed dat in aanraking is gekomen met de rauwe kip.
Spoel rauwe kip niet eerst af onder de kraan! Sommige mensen denken hiermee dat je een deel van de bacteriën eraf spoelt maar je zorgt er alleen maar voor dat je hele wasbak en alles waar water naartoe spat, onder de bacteriën komt te zitten!
Gebruik bij voorkeur geen zout of kruiden. Als je voor jezelf kipfilet kookt voor een gerecht, moet je er al gauw wat zout of een bouillonblokje bij doen. Je hond houdt ook erg van zout maar net als voor mensen is te veel zout niet goed voor hem. Meestal zit er ook al zout in andere snacks en dierenvoeding dus het is verstandig, niks toe te voegen aan de kipfilets voor je hond (vindt hij net zo lekker!).
Wist je trouwens dat je hond prima tegen salmonella kan? Rauwe kip is voor je hond geen probleem. Zijn lichaam werkt anders dan dat van mensen en de salmonella-bacterie overleeft vrijwel niet in de maag van een hond. Hij zal er dus niet snel ziek van worden.
Het is goed om te weten dat het lichaam van je hond anders werkt dan dat van mensen. Rauw varkensvlees kan bijvoorbeeld heel gevaarlijk zijn voor je hond, terwijl dat voor mensen dan weer niet zoveel kwaad kan.
Ook nuttig voor diarree en andere kwaaltjes
Kipfilet is ook goed te gebruiken als je hond zich niet zo lekker voelt. Maak de kipfilet erg fijn en meng deze met gekookte rijst, dat is licht verteerbaar en je hond zal ervan smullen. Je kunt hier een voorraadje van maken en in de koelkast bewaren, je hond eet het gewoon koud, vindt ie net zo lekker!
Een heel makkelijke mannier om kipfilet goed klein te maken is deze in een mixer te doen. Zorg wel voor een stevig opzetstuk. In een staande mixer kun je het beste het vlinder-opzetstuk gebruiken. Laat de kipfilet niet te erg afkoelen voordat je deze in de mixer doet, want dan is deze niet meer goed klein te maken.
Samenvatting
Kipfilet maken voor je hond is makkelijk. Hij is er gek op en het is gezond voor hem. Je weet precies wat erin gaat en je kunt het een paar dagen bewaren in de koelkast. Gewoon de filets koken zonder toevoegingen en in porties verdelen. En denk aan de hygiëne bij het gebruiken van rauwe kip. Eet smakelijk. 😉